Fredericia har en særlig skolelinje for sportstalenter. Men tro ikke, at satsningen på sport går ud over den boglige indsats. Faktisk har eleverne et højere eksamensgennemsnit end andre.
Fredericia: Man kan godt være dygtig til sport og samtidig være dygtig til det boglige. Det har eleverne på Fredericias særlige talent-skolelinje demonstreret i flere år.
Det er Ullerup Bæk Skolens Afdeling Nørre Allé, der har en særlig linje for sportstalenter. Her samles talenter fra alle dele af kommunen - og også enkelte udefra - i 7.klasse og frem til eksamen efter 9. klasse.
Skolelinjen er speciel ved, at der er sat tid af til at dyrke sport - også i løbet af skoledagen. Samtidig er lærerne fleksible og tager hensyn til elevernes travle trænings- og stævne-program. Men hvis nogen tror, at det klare sports-fokus går ud over skolens boglige indhold, tager de fejl.
Det forsikrer både skoleleder Niels Jørgensen og afdelingsleder Jakob Asmussen. De peger begge på talent-elevernes eksamensgennemsnit.
- Talent-elevernes snit ligger tydeligt over det øvrige gennemsnit. Selvfølgelig svinger det det op og ned af de samme årsager som alle andres eksamenssnit gør. Men det ligger højere, siger Niels Jørgensen.
Karakterer er ikke alt
Niels Jørgensen og Jakob Asmussen er ikke så glade for at snakke om karakterer. De mener, at en sådan snak hurtigt bliver for endimensional og fremhæver én gruppe frem for andre. Samtidig vil de nødigt give indtryk af, at talentlinjen kun er for 10- og 12-talselever. For det er ikke tilfældet.
Derfor vil de heller ikke sætte tal på forskellen. Men den er så stor, at den ikke kan forklares med almindelige udsving, oplyser Niels Jørgensen.
- Det viser med tydelighed, at man godt kan fokusere på sporten uden at gå på kompromis med det boglige, siger Jakob Asmussen.
Eleverne bruger så meget tid på deres sport, at de lærer at strukturere og planlægge deres skolearbejde effektivt. Måske dét er forklaringen. Uanset hvad, skydes begrebet sportsidiot godt og grundigt ned.
- Samtidig er vi meget opmærksomme på elevernes trivsel og motivation, siger Niels Jørgensen.
For uden motivation kan eleverne ikke holde fokus på deres stramme program.
- Mange af dem har jo en "arbejdsuge" på op mod 70 timer, når du tæller træning, skole, stævner, lektier og det hele med. Det kræver et seriøst fokus, siger Jakob Asmussen.
Morgentræning i skoletiden
Talenteleverne har morgentræning i skoletiden to gange om ugen.
- Det er deres respektive klubber og sportsgrene, der stiller op med en træner. Og hvis elevernes sportsgrene er så små, at de ikke kan stille med en træner, styrketræner eleverne i stedet, siger Jakob Asmussen.
Ordningen håndteres gennem Fredericia Kommunes samarbejde med Team Danmark.
Derudover ligger forskellen på talentlinjen og den almindelige skole mest i tilrettelse og fleksibilitet.
- Hvis en elev for eksempel skal til stævne fra fredag til sen søndag aften, kræver vi ikke, at vedkommende afleverer en stor skoleopgave om mandagen. Opgaven skal selvfølgelig afleveres, men bare på et andet tidspunkt, forklarer Niels Jørgensen.
Skolen har én talentklasse på hver af de tre årgange.